Projecte Rato Baltin (Galleda vermella) – Chhaupadi – Oest del Nepal

Trenca el silenci, crida!

 

Sense banys, sense poder tirar brossa, amb molt poca aigua.

Imagina estar menstruant en un lloc on o hi ha pocs lavabos o són molt precaris, l’accés a l’aigua és limitat i no hi ha recollida de brossa. Un lloc on els recursos per a dones i nenes són molt minsos, totes aquestes dificultats es subestimen i no es consideren, però l’impacte d’aquesta situació té conseqüències: comporta sovint absentisme escolar, humiliació i explotació sexual.

I a Nepal: Chhaupadi.

Chhau significa menstruació i padi significa dona. Si no saps què és Chhaupadi, pots veure-ho en aquest vídeo:

El nostre pròxim projecte a Nepal (a partir de febrer 2017) és un programa d’educació menstrual i higiene a l’oest més remot de Nepal. A través dels tallers de fotografia participativa, i de la mà d’infermeres locals, veurem quines necessitats tenen en aquest terreny i oferirem coneixements actuals sobre menstruació i salut, fomentant la capacitació i els drets de les dones. També volem introduir la copa menstrual com a mesura higiènica, saludable i segura per a elles.
A llarg termini el projecte vol tenir continuïtat i seguiment per oferir ajuda a cada cop més nenes, i que les copes i les mesures higièniques que expliquem no siguin una cosa temporal sinó que tinguin implementació en el temps.

L’objectiu principal: Intentar reduir el Chhaupadi

Prioritat pel desenvolupament

Nacions Unides declara que la higiene menstrual “és una condició fonamental per assolir els objectius de desenvolupament fixats per aquest mil·lenni». La precària higiene menstrual està indubtablement lligada a aspectes educacionals, econòmics, sanitaris i laborals, incidint en els factors generals de desenvolupament d’una societat (consulta un informe Aquí) Alguns programes estan treballant per superar aquests obstacles a través de la fabricació de productes segurs, accessibles i funcionals com les copes menstruals.

 

Actualment hi ha en marxa força estudis sobre aquesta situació a Nepal:

L’única forma de que la pràctica del Chhaupadi desaparegui és conscienciar, informar i educar tota la població treballant des de les comunitats locals.

 

Aquest és el tema que volem enfocar, contribuint amb el projecte de fotografia participativa que permetrà que nenes i dones captin i reflecteixin avantatges i inconvenients o problemes sobre el tema en la seva comunitat (a través d’un mètode participatiu per avaluar les seves necessitats).

Els workshops sobre menstruació i higiene seran fets per dones i noies de cada comunitat, amb el suport d’infermeres locals i també de voluntàries, donant indicacions detallades a les participants en l’ús de la copa menstrual i en la part d’educació menstrual i higiènica del programa.

Al finalitzar es farà una exposició de fotografies en el centre de les aldees per, així, involucrar altres dones i noies, i als homes i nens també.

Per últim s’intentarà muntar una gran exposició a Katmandú per la venda de fotografies. La recaptació tornarà a ser invertit en les noies.

A més dels tallers, per fer un seguiment a llarg termini, les infermeres visitaran les comunitats aproximadament un cop al mes, per assistir a les dones en l’ús de la copa menstrual, resoldre dubtes i veure sobre el terreny les necessitats i problemes que es presentin.

 

Si et preguntes si realment serà un benefici per la realitat de les dones nepalís, donem junts una ullada a programes ja realitzats a Nepal sobre aquest tema:

 

MIT Poverty Action Lab Programs

L’Institut i laboratori de Tecnologia de Massachusetts (MIT) ha estat subministrant copes menstruals a Índia i Nepal, pels seus programes d’investigació en tecnologia, pobresa i exclusió.

I conclou (“La falta de higiene menstrual para las mujeres de India bloquea el desarrollo económico“) que la falta de canonades i sistemes de recollida de brossa apropiats, a Índia, fa que les escombraries sanitàries no s’eliminin correctament. El 88% de les dones a zones pobres fan els seus productes sanitaris amb vells retalls de tela que han de enterrar de puntetes durant la nit.

Les dones que han tingut accés a copes menstruals han dit que es sentien més lliures i amb més mobilitat. Una dona va dir: «he millorat la meva vida i desperto enveja a altres dones». Dones i nenes van dir que podien anar amb les bicis, i que fins i tot s’oblidaven que estaven menstruant. Els resultats dels estudis del MIT a Nepal suggereix que l’ús de copes menstruals pot ajudar a superar barreres importants encara que no puguin resoldre tots els problemes.

Sostenibilitat

El nostre projecte té tres branques principals: fer que les veus de les dones siguin escoltades, promoure l’autodesenvolupament i donar mitjans per crear ingressos.

 

1) Formarem persones i organitzacions locals per recolzar als participants en el seu dia a dia.

2) Amb els workshops aprendran a usar les càmares i desenvolupar confiança en si mateixes –les dones aprendran a captar les seves fotos de manera efectiva-, i també augmentarà la seva autoestima, un poderós impacte en les seves vides.

3) En principi, oferirem dos tallers amb una separació de 4 o 5 mesos. De forma que quan fem la segona ronda de workshops podrem avaluar i resoldre altres incidents i problemes que es donin i veure quines altres coses necessiten i poden ser canviades.

 

f-west-nepal-girls
Noies a Tesinge, Achcham district. un dels llocs, juntament amb Karnali, on hi ha més chhaupadi.

Treballarem a la part més allunyada de l’oest de Nepal, en alguns municipis (VDC, Village Development Committees) de Mahakali Zone, en zones remotes de Seti Zone i Karnali Zone.

Karnali Zone map, Seti Zone map, Makahali Zone Map

En un primer viatge només podrem arribar a alguns d’aquests municipis. A llarg termini intentarem abraçar tot l’oest.

Ajuda’ns a finançar el projecte!

De moment pots:

– Anar a les exposicions a comprar fotografies, o als tallers solidaris que es facin per recaptar diners pel projecte. Veure més: https://www.facebook.com/beartsyNGO/events
– Comprar a La botiga en línia: http://shop.creativitiyphotoproject.com
– Ajudar com a voluntari en línia en la web (wordpress) o com a traductor: https://goo.gl/forms/SGFFrURuAeo6Dg5D3
– Ajudar al projecte Chhaupadi fent donacions Paypal i difondre en el teu entorn d’amics, família, … per tal de comprar copes menstruals i materials higiènics per a Nepal: https://www.paypal.me/ClaraGo

 

Traducció al català: Josep V. Marín Oliva